вівторок, 29 березня 2016 р.

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНИХ КОСТЮМІВ КРАЇН СВІТУ
Проведено відкритий виховний захід для учнів відділення промисловості та ІКТ з метою ознайомлення із культурою країн світу, їх одягом, традиціями та музикою.
Історія одягу, з найдавніших часів до наших днів, є наче дзеркалом, в якому відбивається вся історія людства. У кожної країни є свої традиції, своя унікальність. І в кожній з них свій національний та традиційний одяг.



    
Суто українським одягом, що виник у XV-XVII ст., були саме народні форми: широкі шаровари, кептарі, бурки, смушеві шапки — у чоловіків, сорочки з суцільними рукавами, плахти, запаски, лейбики — у жінок. Основним матеріалом для пошиття українських народних костюмів було домоткане полотно з льону та конопель.
При цьому здебільшого таке полотно було білого кольору, оскільки його ретельно вибілювали. З цього полотна шили чоловічі й жіночі сорочки, штани різних типів, фартушки. Узори на тканинах для того часу були рослинні розводи з листя, стебел, квітів і плодів. Узорність українського народного костюма дедалі збагачувалась. Це пояснюється насамперед значно більшим поширенням вишивок, якими оздоблювали одяг: вишивка мережкою, гладь і, починаючи з XVII ст., — вишивання хрестиком («хрещиками»). Вишивали всі чоловічі і жіночі сорочки (за винятком щоденних, робочих). Нерідко вишиванням оздоблювали й верхній одяг, особливо на західних землях. Улюбленим було шиття шнуром — кольоровим і золотим, яке досягло високої досконалості. Таке шиття широко застосовували для оздоблення верхнього одягу, жіночих головних уборів, поясів тощо. Львів уже в XVI ст. славився золотими вишивками з обвідкою кольоровим шовком. Узори вишивок XV-XVII ст. були майже винятково геометричними (ромби, квадрати, трикутники, зірки, розетки). Лише з XVII ст., з поширенням вишивок хрестиком, виникли геометризовані рослинні мотиви: хміль, вербові листочки, мальви, гвоздика тощо. Оздоблювали одяг і тасьмою або кантом, а також аплікаціями з кольорової шкіри, дуже характерними насамперед для західних земель.Найбільш поширеними кольорами українського народного одягу були коричневий і сірий різних відтінків (від темних до світлих, пісочно-бежевих). Чорний колір — також дуже типовий для верхнього одягу, зокрема карпатських бойків і лемків. Поширеним був і яскраво-червоний колір (особливо улюблений у запорізьких козаків). Червона гама загалом переважала і в жіночих плахтах, а також у поясах обох статей. Популярний колір в українських костюмах — синій (темний і голубий).Ось уже декілька століть українці прикрашають одяг різноманітними вишитими візерунками та орнаментами. Українська національна вишиванка відома, популярна і затребувана далеко за межами України. Вишиванки у різних регіонах країни значно відрізняються одна від одної як технікою самої вишивки, так і формою, кольоровою гамою і візерунками



1 коментар:

  1. Я дуже люблю український традиційний одяг! Але останнім часом він дуже подорожчав( Я знайшла гарну швею, яка також і вишиває. Купила тканину в https://alexandrd.ua. І тепер не можу натішитися своєю чудовою сукнею! Вийшло набагато дешевше ніж в магазині!

    ВідповістиВидалити