понеділок, 12 вересня 2016 р.

1 Вересня проведено перший урок на тему: Від проголошення Незалежності до нової України

«НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. ЯКА ВОНА?»

Ведучий 1. Всі Ви знаєте, що 24 серпня 2016 року наша держава та весь український народ святкував 25-річницю незалежності України. До проголошення незалежності Україна була однією із республік СРСР. Вона довго та важко прямувала до незалежності. Ось  10 найважливіших історичних кроків до незалежності:

1. 22 січня 1919 року – на Софійській площі в Києві урочисто проголошено Акт зєднання  УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. Упродовж наступних десятиліть Акт зєднання залишався символом боротьби за незалежну, соборну державу.
2. 15 березня 1939 року – Сейм Карпатської України проголосив Карпатську Україну незалежною державою. Державною мовою Карпатської України проголошувалася українська. Державним Прапором затвердили національний синьо-жовтий прапор, а Державним Гімном оголосили національний Гімн «Ще не вмерла Україна».
3. 30 червня 1941 року – в окупованому Німеччиною Львові проголошено відновлення Української Держави.
4. 16 липня 1990 року – Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Державний суверенітет визначався як верховенство, самостійність, повнота і неподільність республіканськоївлади в межах території УРСР, незалежність і рівноправність у міжнародних відносинах.
5. (слайд 8)  24 серпня 1991 року – Верховною Радою Української РСР прийнято Акт проголошення незалежності України. Історичне рішення було прийнято абсолютною більшістю: 346 голоси було віддано «за» проголошення незалежності, лише 1 – «проти».
6.  (слайд 9) 1 грудня 1991 року – відбувся Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України. Під час демократичного волевиявлення український народ підтвердив і засвідчив прагнення жити в суверенній державі.
7.Перші президентські вибори, обрання главою держави Леоніда Кравчука 1грудня 1991 р.
8. Вступ України до Ради Європи 9листопада 1995 р.
9.   (слайд 10) Прийняття Конституції України 28червня 1996 р.
10. Введення національної грошової одиниці гривні 2вересня 1996 р.)

З проголошенням незалежності України змінилося і ставлення світової спільноти до нашої держави. Викликає повагу той народ, який уміє відстоювати свою свободу та якому властива національна самосвідомість. Тому ми повинні з гордістю та гідністю носити ім’я «українець» і пишатися тим, що зростаємо на цій славетній землі. Я хочу, щоб кожен із вас усвідомив свою високу місію та продовжував прославляти нашу рідну Україну своїми словами та вчинками.



«ОЙ, ЯКА ЧУДОВА УКРАЇНСЬКА МОВА!»
Ведучий 2  (слайд 12) Державна мова – українська. Наша мова завдяки своєму лексичному багатству, словотворчими можливостями здобула світове визнання. Про це свідчить перемога у 1934 році на конкурсі в Парижі, де вона була визнана, поряд із французькою та перською як найкраща та найбагатша мова світу.
Наша мова – багатогранна, хвилююча, ласкава. Вона є невичерпним джерелом мудрості, краси, мужності та незламності духу. Тому ми повинні вивчати її, любити та гідно користуватися її незліченними багатствами.
Українська мова бере свій початок із давніх-давен. Історики виявили, що український фольклор (веснянки, гаївки, щедрівки) існували ще в дохристиянські часи.
Звернемося до народної мудрості, крилатих висловів відомих мудреців і філософів, які дуже влучно висловилися про мову.
1.                Людина, яка втратила свою мову, - неповноцінна, вона другорядна в порівнянні з носієм рідної мови.(Павло Мовчан, український поет)
2.                Найбільше і найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає І своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування.(Панас Мирний, український письменник, драматург)
3.                Мова зникаєне тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає (Х.Арце).

Для статистики:
1. Чисельність населення України станом на лютий 2016 року 42 млн 568 тис. 433 особи без урахування Криму.
2. Площа України дорівнює 603,638 тис. кв. км.
3. До складу України входить 24 області
4 Людина за 70 років життя в середньому споживає: 10 тис. хліба, 10 тис. літрів води, 1000 яєць, 5 тис. кг картоплі, 4 тис. кг риби).
5. Україна межую із 7 країнами: Білоруссю, Росією, Молдовою, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією).
6. Найвища гора України – Говерла – (висота Говерли складає 2061 м).
7. Загальна довжина Дніпра становить 2201 км.
8. Україну омивають 2 моря: Чорне та Азовське.
9. У межах України налічується близько 45 тисяч видів тварин.

Вчитель:Нам, українцям, є чим пишатися. Чи знаєте Ви чим саме?  Слайд 14

- Україна – найбільша країна, яка знаходиться повністю в Європі.
- Географічний центр Європи заходиться неподалік містечка Рахів.
- Найдовший у світі тролейбусний маршрут 96 км з’єднує Ялту й Сімферополь.
- Хрещатик – найкоротша центральна вулиця Європи. Її довжина усього 1225 м.
- Найглибша у світі станція метро «Арсенальна» знаходиться в Києві і сягає 105,5 м.
- Трембіта – найдовший музичний інструмент у світі.
- Українці розробили літак Ан-225 «Мрія» із найбільшою у світі вантажо­підйомністю.
- В Україні зосереджено чверть світового запасу чорнозему.
- Олешківські піски – найбільша пустеля Європи, яка простягається на 160 тис. га.
- Пам’ятники Т.Г. Шевченку встановлено понад у 1200 містах світу і за кількістю поступаються лише Будді.

25 років нашій молодій незалежній державі Україні. Складний шлях пройшла вона за часи свого існування, але досягла світового визнання в багатьох напрямках суспільного життя.
Вона – повноправний суб’єкт європейського та світового співтовариства.
Про неї знають на міжнародних виставках науки і техніки.
Україна має солідний науковий потенціал.
Авторитет нашої Вітчизни зміцнюють спортсмени, артисти… Чи не є яскравим доказом цього перемога Джамали на «Євробаченні»? слайди 15-19
Тому така держава заслуговує любові свого народу.

Незалежність. Від 1991-го  –  назавжди
Ведучий 1 «Шлях до незалежності».
Учитель:  (слайд 20) Україна  сьогодні – незалежна держава, частина європейської сім’ї, з великою територією, з багатонаціональним  населенням. Вона пройшла тривалий шлях до створення власної державності, пережила страшні часи,  стала незламною, сильною.  Процес боротьби триває…
Згадаймо…
Листопад  2013 року:
-               протест молоді, викликаний зривом підписання Угоди на Європейську інтеграцію;
-              українська влада влаштувала силовий розгін Євромайдану на Майдані Незалежності в Києві, десятки демонстрантів були поранені:
Січень 2014 року: перші жертви Євромайдану - початок відліку « Небесної Сотні»;
Лютий 2014 року: створення Євромайданів у кожному великому місті України В сучасній  історії ці трагічні події отримали назву Революція Гідності.

 «ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ»
Дедалі частіше в умовах сьогодення із вуст людей лунає фраза про те, що ми живемо у складні часи. Однак, східна мудрість говорить, що часи завжди однакові – люди різні.
Зараз країна переживає надскладний етап становлення державності. На долю нашого покоління випала війна. Кожному українцю доводиться робити свій громадянський вибір, від якого залежить доля України. Анексія Криму, окупація частини України на сході країни, псевдореферендуми в Донецькій та Луганській областях, сотні невідомих, похованих під номерами... Це далеко не всі страхіття, які випали на долю українського народу. Але ми зуміємо вистояти та врятувати своє майбутнє, адже сьогодні наші земляки проявляють відчайдушну відвагу та єдність, витримку та милосердя. Тисячі волонтерів, ризикуючи власним життям, доправляють у зону АТО необхідні продукти та речі.
Ми пам’ятаємо наших героїв, які боролися проти несправедливості, стояли на смерть за незалежність нашої держави.
«Небесна сотня» називають їх, низький уклін ім. Ми серцем і душею з тими, хто й ці дні боронить нашу свободу на Сході України, пам’ятаємо тих, хто віддав свої життя задля нашого щасливого майбутнього. Хвилиною пам’яті згадаймо усіх загиблих у боротьбі  за цілісність, незалежність, свободу та єдність нашої держави.
Ведучий 2    (слайд 21) Кожен із нас  – це частина України, єдиної країни! Нас  мільйони, але у нас одна важлива мета – це збереження  цілісності власної  держави.
Я бажаю вам, щоб всі наші мрії та побажання здійснились. Я вірю, що ви -майбутнє нашої держави, збережете її цілісність, єдність народу, унікальну історію та самобутність.
Я вірю: все минеться,
І прийде новий час:
Світ щиро усміхнеться
Від радості за нас.
Нехай квітує Україна
В духмяних сонячних садах.
Нехай збирається родина,
Наш оберіг у всіх віках.
Привітною хай буде доля,
Не буде заздрості і зла.
Цінуймо, браття, нашу волю,
Нам треба жити для добра.
(Цитата з пісні  «Нехай квітує Україна»слова – Ірина Зіньковська, музика – Олександр Кузьмич)
Учні беруться за руки, встають колом.
Звучить пісня «Моє ім’я – Батьківщина»
(учасники заходу співають разом).







Немає коментарів:

Дописати коментар